Řekněte to filmem! Tipy na OAW18

,

Za 21 dní odstartuje již 11. ročník Týdne otevřeného přístupu (Open Access Week) a proto nabízíme tipy na filmy, které je možné volně promítnout a přitom představit myšlenku open access.


Zázračné dítě internetu: příběh Aarona Schwartze
Dokument o internetovém aktivistovi Aaronu Schwartzovi (2013 – uveden do Internet Hall of Fame), který bojoval za svobodný přístup k informacím a mj. čelil trestnímu stíhání za stahování článků z JSTOR. Jeho příběh obletěl nejen internetovou komunitu, ale i celý svět po tom, co spáchal ve svých 26 letech sebevraždu. Díky projektu Promítej i ty! můžete posunout jeho příběh zase o kousek dál – film lze legálně stáhnout a udělat veřejné promítání s českými titulky ve Vaší instituci.
Více informací a soubor ke stažení najdete na stránkách Promítej i ty!.
Hodnocení na IMDb: 8.1/10


Paywall: The Business of Scholarship
Zbrusu nový dokument mapující bohatý byznys kolem vědeckých informací a vysvětlující, proč dnes potřebujeme open access. Film je zveřejněný pod volnou licencí a je tedy možné jej legálně stáhnout a promítnout v originálním (anglickém) znění.
Více informací a soubor ke stažení najdete na stránkách filmu.


Pokud se rozhodnete některý ze snímků promítnout během OAW18, nezapomeňte o tom dát vědět na našich stránkách v přehledu akcí!